Porady i inspiracje
Chcesz być eko? Podpowiadamy jak zmienić kilka swoich nawyków by być zero waste w swoim domu czy biurze. Kilka praktycznych rozwiązań, które wdrażając w życie, pozwolą Tobie na zmianę dotychczasowego podejścia do zakupów i usług.
Cytrusy dobre jako eliksyry mocy
Pomarańcza, cytryna lub grejpfrut będą świetną bazą do koktajli i jeszcze idealnie sprawdzą się w produkcji domowych mieszanek mocy! Miks godny polecenia to: cytryna, czosnek, kurkuma, imbir, cynamon...
Czytaj całośćNadmiar pomarszczonych jabłek
Pomarszczone lub poobijane jabłka będą świetne smakować uprażone z cynamonem,
np. do szarlotki lub owsianki! Siekasz lub kroisz na ćwiartki posypujesz cynamonem skrapiasz odrobiną soku z cytryny i po...
Czytaj całośćKapusta kiszona
Zawsze gdy kawałek główki kapusty zalega w lodówce, siekamy ją, posypujemy solą, przyciskamy czymś ciężkim w słoiku i codziennie mieszamy (żeby się nie zagazowała).
Po kilku dniach otrzymujemy świetn...
Czytaj całośćOlej z suszonych pomidorów
Olej, który zostanie Tobie w słoiku po suszonych pomidorach jest bardzo aromatyczny, dlatego wykorzystaj go polewając nim sałatki lub do smażenia np. mięs. Olejem tym możesz również posmarować grzanki...
Czytaj całośćFusy po kawie
Fusy po kawie możesz wykorzystać jako peeling do ciała lub jako nawóz dla roślin. Zawarte w nich cenne substancje bardzo wolno się z nich uwalniają a dodatkowo spulchniają ziemię. Zalewając szklankę f...
Czytaj całośćDomowe kostki rosołowe z obierek
Jak można wykorzystać obierki z warzyw, które zazwyczaj kończą na śmieciach? Wystarczy przez jakiś czas zbierać wszelkie obierki (z ziemniaków, marchewek, cebuli, pietruszki, resztki kapusty itd.) w w...
Czytaj całośćNaczynia wielorazowe
Grillowanie i piknikowanie jest ekstra! Tak naprawdę jest jeszcze fajniejsze, kiedy mamy ze sobą zestaw naczyń wielorazowego użytku, a nie jednorazowe plastiki, które po grillu znajdą się w śmieciach....
Czytaj całośćPesto z natki marchewki
Kupiłaś marchewkę z natką? Wykorzystaj ją. Zrób pesto! Do przygotowania takiego pesto potrzebujesz tylko odrobiny oliwy, czosnku i soli. Zmiksuj natkę marchewki z 2-3 ząbkami czosnku, 2 garściami łusk...
Czytaj całośćKule odświeżające
Chcesz zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej? Proponujemy kule odświeżające do lodówki. Wystarczy umieścić jedną kulę w pojemniku lub na półce w lodówce, aby dłużej cieszyć się świeżością ulubio...
Czytaj całośćDzbanek filtrujący
Już dziś razem zadbajmy o nasze środowisko. Mniej plastiku to czystsza Ziemia. Zamień butelki PET na dzbanek filtrujący. To nie tylko ulga dla środowiska, ale również ulga dla twojego portfela. Im mni...
Czytaj całośćInne domowe triki
- Skórki po serach typu parmezan możesz dorzucić do wywaru na zupę, wydobywając dzięki temu głębię smaku
- Z czerstwego pieczywa przygotujesz samodzielnie bułkę tartą lub grzanki do zupy
- Posiekane...
Czytaj całośćSkórka od banana
Skórki od banana idealnie nadają się do czyszczenia obuwia. Wewnętrzna strona skórki sprawi, że nasze buty będą lśnić i zachwycać czystością. W ten sam sposób możemy również wyczyścić srebro. Skórka o...
Czytaj całośćPasteryzowanie
By cieszyć się smakiem owoców i warzyw przez cały rok, przygotuj przetwory w słoikach: kompoty, dżemy, marmolady, koncentraty i zakonserwuj je, pasteryzując w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusz...
Czytaj całośćSuszenie
Suszenie to jedna z metod utrwalenia żywności. W prawidłowo przygotowanym suszu zachowane są biopierwiastki, garbniki, kwasy, karoten, a także błonniki oraz pektyny. Najpopularniejsze są suszone jabłk...
Czytaj całośćMrożenie
Mrożenie to dobry sposób na konserwację żywności. Mrozimy jednak wyłącznie takie produkty, których termin ważności jeszcze nie minął. Mrozić można surowe warzywa i owoce, wędliny ale także pieczywo i...
Czytaj całośćPasta, hummus z resztek
Posiadasz resztki wędlin albo ugotowanej fasoli, ciecierzycy – zrób pastę lub hummus. Takie pasty urozmaicą kanapkę, ponadto, idealnie nadadzą się do naleśników. Możesz przygotować pastę z pieczonego...
Czytaj całośćCo z suchymi rodzynkami?
Jeżeli posiadasz rodzynki, które wysuszyły się oraz straciły jędrność, wystarczy je włożyć na pół godziny do ciepłej wody, a odzyskają świeżość.
Czytaj całośćZioła w wodzie
Świeże zioła nie zwiędną i nie stracą aromatu, o ile będą przetrzymywane w wodzie. Po obcięciu ich dolnych końcówek, należy umieścić zioła w wodzie i przechowywać w pokoju albo lodówce.
Czytaj całośćRatowanie ziemniaków
Ziemniaki w domu najlepiej przykrywać papierem lub przechowywać w papierowych torbach, aby ograniczyć parowanie i uchronić je przed kurczeniem i nie dopuścić do zzielenienia spowodowanego wystawieniem...
Czytaj całośćJak to się robi z bananami?
Z bananami nie przechowujemy innych owoców, ponieważ wytwarzają one bardzo dużo etylenu, przez który truskawki albo cytrusy mogą gnić i wysychać. Ewentualnie, jeżeli posiadasz niedojrzały owoc i umieś...
Czytaj całośćJabłka w lodówce
Owoce te zazwyczaj trzymamy w temperaturze pokojowej, co jest błędem. Zdecydowanie szybciej się wtedy psują. Ponadto, warto włożyć połówkę jabłka do chlebaka, co przedłuży przydatność pieczywa.
Jabłk...
Czytaj całośćOgórki i pomidory na blacie
Ogórki i pomidory najlepiej jest przechowywać na kuchennym blacie, w zacienionym miejscu, w misce wyłożonej ręcznikiem papierowym lub materiałowym. Ważne by po przyniesieniu do domu wyjąć je z woreczk...
Czytaj całośćSztuczki z solą
Sól słynie ze swoich właściwości konserwujących. Wsypując do opakowania otwartego jogurtu szczyptę soli, uchronisz go przed pleśnią. Jeżeli natomiast przyprawa ta skleja się w bryłki, wystarczy wrzuci...
Czytaj całośćPrzechowywanie marchewek
By marchewki i korzeń pietruszki były dłużej chrupiące i jędrne warto włożyć je do zimnej wody i w niej przetrzymywać. Nie stracą wody, więc nie zwiędną. Najpierw trzeba jednak pozbawić je naci. Nawet...
Czytaj całość