Szanuję, nie marnuję

Szanuję, nie marnuję

W Polsce, co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Ta liczba brzmi abstrakcyjnie ale to fakt. Nie wszyscy mamy świadomość, że do wyprodukowania tych zmarnowanych 9 milionów ton jedzenia potrzeba 1,72 miliardów m3 wody. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał prawie dwie wanny pełne wody.

Sieć sklepów bi1 przekazuje żywność w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności „Spiżarnia Caritas”. W ramach tej akcji, zapoczątkowaliśmy kampanię edukacyjno-informacyjną pod hasłem: Szanuję, nie marnuję!

Stop marnotrawieniu żywności

Polacy są specjalistami w dziedzinie marnowania jedzenia. To smutne ale pod względem wyrzucania żywności do śmieci zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Co piąty Polak wyrzuca jedzenie do śmieci raz w tygodniu! 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Najczęściej w koszu lądują: pieczywo, warzywa, owoce, dania gotowe i nabiał. Powodem tego są: zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, a także przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Poniżej prezentujemy proste kroki jak racjonalnie robić zakupy i nie marnować żywności.

Stop marnotrawieniu żywności
Jak nie marnować żywności!
Sprawdź zapasy i zaplanuj zakupy
1
Sprawdź zapasy i zaplanuj zakupy
Czytaj etykiety i sprawdzaj terminy przydatności do spożycia
2
Czytaj etykiety i sprawdzaj terminy przydatności do spożycia
Kupuj rozsądnie
3
Kupuj rozsądnie
Niewykorzystane produkty zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki
4
Niewykorzystane produkty zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki
Bądź kreatywny i wykorzystuj resztki jedzenia
5
Bądź kreatywny i wykorzystuj resztki jedzenia
Masz za dużo? Podziel się z innymi!
6
Masz za dużo? Podziel się z innymi!
Chroń naszą planetę i środowisko
7
Chroń naszą planetę i środowisko
Krótkie historie zmarnowanych produktów!

Historia zmarnowanych pomidorów

377 tys. ton pomidorów marnuje się każdego roku. To tak, jakbyśmy marnowali 90 km2 ziemi uprawnej, 57 mld litrów wody i 7 mln godzin pracy. Pozbywając się tych odpadów emitujemy 312 tys. ton gazów – tyle co 55 tys. aut w ciągu roku. (Źródło: EPRS)

Historia zmarnowanego chleba

Według Caritas w Polsce marnuje się 247 kg żywności rocznie na osobę. Gospodarstwa domowe w Polsce odpowiadają za prawie 50% wyrzucanej żywności, najwięcej marnuje się pieczywa i wędlin. Według firmy Aquanet do wyprodukowania 1 bochenka chleba trzeba zużyć aż 462 litry wody.

Historia zmarnowanej wędliny

Produkcja mięsa wymaga zużycia tysięcy litrów wody. Dlaczego? Trzeba wziąć pod uwagę wodę potrzebną do napojenia zwierząt, a także wodę niezbędną do wyprodukowania dla nich pożywienia, jak kukurydza czy soja. Opierając się na badaniach przygotowanych przez The Guardian, produkcja 1 kg wołowiny pochłania 15 000 litrów wody. Do produkcji 1 kg wieprzowiny potrzebujemy ok. 6 000 litrów wody, z kolei produkcja 1 kg mięsa drobiowego pochłania ok. 4 300 litrów wody.

Przepisy zero waste
Sprawdź nasze propozycje przepisów zero waste. Ogranicz wyrzucanie i zamień resztki jedzenia w wykwintne dania!
Porady i inspiracje
Chcesz być eko? Podpowiadamy jak zmienić kilka swoich nawyków by być zero waste w swoim domu.
Dzbanek filtrujący
Już dziś razem zadbajmy o nasze środowisko. Mniej plastiku to czystsza Ziemia. Zamień butelki PET na...
Jabłka w lodówce
Owoce te zazwyczaj trzymamy w temperaturze pokojowej, co jest błędem. Zdecydowanie szybciej się wted...
Ogórki i pomidory na blacie
Ogórki i pomidory najlepiej jest przechowywać na kuchennym blacie, w zacienionym miejscu, w misce wy...

Dobre praktyki i nawyki

Fusy po kawie

Dzbanek filtrujący

Inne domowe triki

Jabłka w lodówce

© 2021 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone