Szanuję, nie marnuję

Szanuję, nie marnuję

W Polsce, co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Ta liczba brzmi abstrakcyjnie ale to fakt. Nie wszyscy mamy świadomość, że do wyprodukowania tych zmarnowanych 9 milionów ton jedzenia potrzeba 1,72 miliardów m3 wody. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał prawie dwie wanny pełne wody.

Sieć sklepów bi1 przekazuje żywność w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności „Spiżarnia Caritas”. W ramach tej akcji, zapoczątkowaliśmy kampanię edukacyjno-informacyjną pod hasłem: Szanuję, nie marnuję!

Zgodnie z art. 5 pkt 10. Ustawy z dn. 19.07.2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności informujemy, iż Rella Investments Sp.z.o.o w 2021 r. przekazała organizacjom pozarządowym łącznie, ze wszystkich sklepów bi1 żywność o wartości 1 502 129,17 zł, gdzie w 2020 roku była to wartość 469 984,60 zł.

Stop marnotrawieniu żywności

Polacy są specjalistami w dziedzinie marnowania jedzenia. To smutne ale pod względem wyrzucania żywności do śmieci zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Co piąty Polak wyrzuca jedzenie do śmieci raz w tygodniu! 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Najczęściej w koszu lądują: pieczywo, warzywa, owoce, dania gotowe i nabiał. Powodem tego są: zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, a także przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Poniżej prezentujemy proste kroki jak racjonalnie robić zakupy i nie marnować żywności.

Stop marnotrawieniu żywności
Jak nie marnować żywności!
Sprawdź zapasy i zaplanuj zakupy
1
Sprawdź zapasy i zaplanuj zakupy
Czytaj etykiety i sprawdzaj terminy przydatności do spożycia
2
Czytaj etykiety i sprawdzaj terminy przydatności do spożycia
Kupuj rozsądnie
3
Kupuj rozsądnie
Niewykorzystane produkty zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki
4
Niewykorzystane produkty zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki
Bądź kreatywny i wykorzystuj resztki jedzenia
5
Bądź kreatywny i wykorzystuj resztki jedzenia
Masz za dużo? Podziel się z innymi!
6
Masz za dużo? Podziel się z innymi!
Chroń naszą planetę i środowisko
7
Chroń naszą planetę i środowisko
Krótkie historie zmarnowanych produktów!

Historia zmarnowanego nabiału

Gospodarstwa domowe w Polsce odpowiadają prawie za 60% wyrzucanej żywności. W przypadku produktów mlecznych najczęściej wyrzucane produkty to jogurty, z których marnuje się aż 17%.

Historia zmarnowanego pieczywa

W Polsce w każdej sekundzie rzez cały rok marnuje się blisko 153 kg żywności. Gospodarstwa domowe w Polsce odpowiadają za prawie 60% wyrzucanej żywności, najwięcej marnuje się pieczywa i wędlin. Według firmy Aquanet do wyprodukowania 1 bochenka chleba trzeba zużyć aż 462 litry wody.

Historia zmarnowanych warzyw

W czołówce produktów, które trafiają do kosza oprócz pieczywa są również warzywa i owoce. Zmarnowane warzywa stanowią aż 33% wyrzuconej żywności.

Przepisy zero waste
Sprawdź nasze propozycje przepisów zero waste. Ogranicz wyrzucanie i zamień resztki jedzenia w wykwintne dania!
Porady i inspiracje
Chcesz być eko? Podpowiadamy jak zmienić kilka swoich nawyków by być zero waste w swoim domu.
Fusy po kawie
Fusy po kawie możesz wykorzystać jako peeling do ciała lub jako nawóz dla roślin. Zawarte w nich cen...
Domowe kostki rosołowe z obierek
Jak można wykorzystać obierki z warzyw, które zazwyczaj kończą na śmieciach? Wystarczy przez jakiś c...
Jak to się robi z bananami?
Z bananami nie przechowujemy innych owoców, ponieważ wytwarzają one bardzo dużo etylenu, przez który...

Dobre praktyki i nawyki

Fusy po kawie

Inne domowe triki

Co z suchymi rodzynkami?

Domowe kostki rosołowe z obierek

Nadmiar pomarszczonych jabłek

© 2022 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone