Przepisy

Sprawdź nasze propozycje przepisów zero waste. Ogranicz wyrzucanie i zamień resztki jedzenia w wykwintne dania!

Brownie

Z kaszą jaglaną często bywa podobnie jak z osławionym już makaronem lub ryżem – dziwnym trafem często gotuje się jej tyle, że starczyłoby dla porządnie wygłodniałego pułku wojska, a nie dla przeciętnej trzyosobowej rodziny. Co zrobić z nadwyżką ugoto...
Czytaj całość

Chlebek Bananowy

Doskonałym sposobem dla przechowywania nadwyżek bez znaczącej zmiany w ich wyglądzie i wartościach odżywczych jest mrożenie. Umyte owoce i warzywa należy pokroić, poporcjować, spakować w pojemniki lub specjalne woreczki i gotowe. Niekwestionowanym hi...
Czytaj całość

Czekoladowe ciasto bananowe

Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić banany, tylko dlatego, że zbyt długo leżały w misce i stały się brązowe? Mi bardzo często, dopóki nie trafiłam na ten przepis. Dojrzałe banany są świetnym składnikiem do przygotowania wielu ciekawych propozycji, zac...
Czytaj całość

Frittata

Jeśli opróżnianie lodówki z przeterminowanych lub nadpsutych resztek wywołuje u Ciebie zasłużone wyrzuty sumienia, zadbaj o to, by regularnie dokonywać przeglądu zapasów zgromadzonych w lodówce. Podczas tych porządków warto znaleźć pomysł na spożytko...
Czytaj całość

Gnocchi

Gnocchi czytaj niokki, a nie gnioczczi - to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut.  Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do cia...
Czytaj całość

Makaroniki

Kolorowe, bezowe ciasteczka to idealny sposób na wykorzystanie białka, które zostało Tobie po oddzieleniu od żółtka. Składniki: 75 g białek 170 g drobnego cukru 80 g mielonych migdałów barwnik spożywczy (opcjonalnie) Przygotowanie...
Czytaj całość

Mus czekoladowy

Składniki: 200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania) 20 g solonego masła (opcjonalnie) 180 g białek ubijamy 80 g cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać solone masło, by miała bog...
Czytaj całość

Pomidorowa

Oszczędna pomidorowa z czerstwym chlebem jest pyszna. Jestem wybredny ale jak usłyszę Pomidorowa dziś na obiad cieszę się jak dziecko ☺ Składniki: 800 g pomidorów z puszki łyżeczka cukru garść świeżych ziół i zieleniny (natka, koperek,...
Czytaj całość

Ratatouille

Ratatouille (Ratatui), czyli wszystko co zostało. Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przyrządzeniu. Składniki dobieramy zgodnie z zawartością lodówki. Składniki: 3 bakłażany sól 2...
Czytaj całość

Suflet ziemniaczany

Składniki: 1 kg ziemniaków 80 g masła 200 ml mleka 80 g sera (np. koziego) sól i pieprz 1-2 łyżki posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku) 180 g białek kurzych (z ok. 6 jajek) Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, przec...
Czytaj całość

Mrożone kostki wina lub soku

Zostało Ci w butelce trochę soku, wina czy champana? Nie wylewaj! Sok i wino możesz zamrozić i wykorzystać między innymi jako kostki chłodzące do innych napojów a nawet sosów. W ten sposób wino zachowa świeżość, a Ty będziesz mógł w każdym momencie d...
Czytaj całość
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone