Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi czytaj niokki, a nie gnioczczi – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut.  Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie masz – przygotuj masę ziemniaczaną od zera.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
  2. Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki).
  4. Rozbij jajko do miseczki, rozmieszaj widelcem i wylej na ziemniaki.
  5. Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp je delikatnie mąką.
  6. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem. Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry.
  7. Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuka. Jeśli będzie kleić się do stołu, podsyp delikatnie mąką.
  8. Pokrój wałek na niewielkie kluseczki. Jeśli masz ochotę i czas przygotuj duży widelec.
  9. Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie.
  10. Zagotuj w szerokim garnku 2-3 litry wody, dobrze posól.
  11. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj gnocchi do wody. Nie za dużo, żeby się nie posklejały.
  12. Przemieszaj kluseczki delikatnie łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuj do momentu, aż gnocchi wypłynął na powierzchnię.
  13. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
  14. Gnocchi zrobione z małej ilości mąki potrzebują naprawdę niedużo czasu na gotowanie. Uważaj, żeby ich nie rozgotować. Gnocchi możesz podać podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym.

Michał, Ambasador Kuchni z Pasją

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone