Frittata

Frittata

Jeśli opróżnianie lodówki z przeterminowanych lub nadpsutych resztek wywołuje u Ciebie zasłużone wyrzuty sumienia, zadbaj o to, by regularnie dokonywać przeglądu zapasów zgromadzonych w lodówce. Podczas tych porządków warto znaleźć pomysł na spożytkowanie niewielkich ilości pożywienia z wkrótce dobiegającym końca terminem ważności. Jeśli dysponujesz kawałkami sera i wędlin, cząstką papryki lub resztką groszku, możesz przygotować z nich pyszną frittatę.

Składniki

Przygotowanie:

  1. Roztrzep jajka i dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  2. Na odrobinie oleju lub oliwy podsmaż drobno pokrojone plasterki wędlin i warzyw.
  3. Możesz dodać nieco groszku lub kukurydzy konserwowej.
  4. Podsmażone składniki zalej roztrzepanymi jajami.
  5. Na wierzchu posyp odrobiną startego sera.
  6. Patelnię nakryj pokrywką i trzymaj na ogniu do momentu, aż omlet zetnie się z wierzchu.
  7. Jeśli chcesz, ostrożnie obróć omlet na drugą stronę, którą także lekko podsmażysz.
  8. Po kilku minutach frittata jest gotowa do podania.

Michał, Ambasador Kuchni z Pasją

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone