Szanuję, nie marnuję
W Polsce, co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Ta liczba brzmi abstrakcyjnie ale to fakt. Nie wszyscy mamy świadomość, że do wyprodukowania tych zmarnowanych 9 milionów ton jedzenia potrzeba 1,72 miliardów m3 wody. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał prawie dwie wanny pełne wody.
Sieć sklepów bi1 przekazuje żywność w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności „Spiżarnia Caritas”. W ramach tej akcji, zapoczątkowaliśmy kampanię edukacyjno-informacyjną pod hasłem: Szanuję, nie marnuję!
Zgodnie z art. 5 pkt 10. Ustawy z dn. 19.07.2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności informujemy, iż Rella Investments Sp.z.o.o w 2023 r. przekazała organizacjom pozarządowym łącznie, ze wszystkich sklepów bi1 żywność o wartości 3 107 293,40 zł, gdzie w 2022 roku wartość ta wyniosła 2 426 107,10 zł.
Stop marnotrawieniu żywności
Polacy są specjalistami w dziedzinie marnowania jedzenia. To smutne ale pod względem wyrzucania żywności do śmieci zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Co piąty Polak wyrzuca jedzenie do śmieci raz w tygodniu! 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Najczęściej w koszu lądują: pieczywo, warzywa, owoce, dania gotowe i nabiał. Powodem tego są: zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, a także przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Poniżej prezentujemy proste kroki jak racjonalnie robić zakupy i nie marnować żywności. Każda zmiana zaczyna się od Ciebie. Nie marnujesz – ratujesz!
Emisja CO2 do atmosfery
Gospodarstwa domowe w Polsce odpowiadają prawie za 60% wyrzucanej żywności. W czołówce produktów, które trafiają do kosza oprócz pieczywa są również warzywa i owoce. Zmarnowane warzywa stanowią aż 33% wyrzuconej żywności.
60% żywności marnuje się w gospodarstwach domowych
W Polsce w każdej sekundzie rzez cały rok marnuje się blisko 153 kg żywności. Gospodarstwa domowe w Polsce odpowiadają za prawie 60% wyrzucanej żywności, najwięcej marnuje się pieczywa i wędlin. Według firmy Aquanet do wyprodukowania 1 bochenka chleba trzeba zużyć aż 462 litry wody.
Emisja gazów cieplarnianych
Zmarnowana żywność odpowiada za 815 globalnej emisji gazów cieplarnianych! Czy wiesz że, 15.415 litrów wody to ślad wodny wołowiny, 3.178 litrów to ślad wodny sera żółtego, a 70 litrów wody potrzeba do wyprodukowania jednego jabłka!
3xE = Ekonomia, Ekologia, Etyka
Na świecie głoduje ponad 868 milionów ludzi, zmarnowana żywność pozwoliłaby nakarmić aż 2 miliardy ludzi. 2500 zł to wartość żywności, którą w Polsce do kosza rocznie wyrzuca czteroosobowa rodzina.