Przepisy
Sprawdź nasze propozycje przepisów zero waste. Ogranicz wyrzucanie i zamień resztki jedzenia w wykwintne dania!
Brownie
Z kaszą jaglaną często bywa podobnie jak z osławionym już makaronem lub ryżem – dziwnym trafem często gotuje się jej tyle, że starczyłoby dla porządnie wygłodniałego pułku wojska, a nie dla przeciętnej trzyosobowej rodziny. Co zrobić z nadwyżką ugoto...
Czytaj całośćChlebek Bananowy
Doskonałym sposobem dla przechowywania nadwyżek bez znaczącej zmiany w ich wyglądzie i wartościach odżywczych jest mrożenie. Umyte owoce i warzywa należy pokroić, poporcjować, spakować w pojemniki lub specjalne woreczki i gotowe. Niekwestionowanym hi...
Czytaj całośćCzekoladowe ciasto bananowe
Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić banany, tylko dlatego, że zbyt długo leżały w misce i stały się brązowe? Mi bardzo często, dopóki nie trafiłam na ten przepis.
Dojrzałe banany są świetnym składnikiem do przygotowania wielu ciekawych propozycji, zac...
Czytaj całośćFrittata
Jeśli opróżnianie lodówki z przeterminowanych lub nadpsutych resztek wywołuje u Ciebie zasłużone wyrzuty sumienia, zadbaj o to, by regularnie dokonywać przeglądu zapasów zgromadzonych w lodówce. Podczas tych porządków warto znaleźć pomysł na spożytko...
Czytaj całośćGnocchi
Gnocchi czytaj niokki, a nie gnioczczi - to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut. Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do cia...
Czytaj całośćMakaroniki
Kolorowe, bezowe ciasteczka to idealny sposób na wykorzystanie białka, które zostało Tobie po oddzieleniu od żółtka.
Składniki: 75 g białek
170 g drobnego cukru
80 g mielonych migdałów
barwnik spożywczy (opcjonalnie) Przygotowanie...
Czytaj całośćMus czekoladowy
Składniki: 200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania)
20 g solonego masła (opcjonalnie)
180 g białek ubijamy
80 g cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać solone masło, by miała bog...
Czytaj całośćPomidorowa
Oszczędna pomidorowa z czerstwym chlebem jest pyszna. Jestem wybredny ale jak usłyszę Pomidorowa dziś na obiad cieszę się jak dziecko ☺
Składniki: 800 g pomidorów z puszki
łyżeczka cukru
garść świeżych ziół i zieleniny (natka, koperek,...
Czytaj całośćRatatouille
Ratatouille (Ratatui), czyli wszystko co zostało. Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przyrządzeniu. Składniki dobieramy zgodnie z zawartością lodówki.
Składniki: 3 bakłażany
sól
2...
Czytaj całośćSuflet ziemniaczany
Składniki: 1 kg ziemniaków
80 g masła
200 ml mleka
80 g sera (np. koziego)
sól i pieprz
1-2 łyżki posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku)
180 g białek kurzych (z ok. 6 jajek) Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, przec...
Czytaj całośćMrożone kostki wina lub soku
Zostało Ci w butelce trochę soku, wina czy champana? Nie wylewaj! Sok i wino możesz zamrozić i wykorzystać między innymi jako kostki chłodzące do innych napojów a nawet sosów. W ten sposób wino zachowa świeżość, a Ty będziesz mógł w każdym momencie d...
Czytaj całość