Im więcej wiem, tym zdrowiej jem
To motto przewodnie naszej kampanii edukacyjno-informacyjnej dotyczącej zdrowego odżywiania się i prowadzenia zdrowego stylu życia.
Poprzez właściwe odżywianie się, utrzymaniu odpowiedniej diety możemy zapobiec wielu chorobom, poprawić nasze samopoczucie, zadbać o nasz organizm.
Im więcej pozyskamy merytorycznej wiedzy na temat danych produktów spożywczych, zbilansowanej diety, wyeliminujemy
te składniki, które nam nie służą czy też zmienimy niewłaściwe nawyki, tym będziemy zdrowsi.
Zbilansowana dieta na talerzu
Zadbaj o zdrowie, witalność i pogodę ducha!
Pozyskaj wiedzę, która pomoże wybrać to, co dla Ciebie najlepsze!
Prawidłowe przechowywanie żywności
Polski Instytut Ekonomiczny szacuje, że statystyczny Polak wyrzuca 247 kg żywności rocznie. Na śmietniku ląduje pieczywo, owoce, wędliny i nabiał, a jedną z pięciu najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności wymienia się niewłaściwe jej przechowywanie.
Wypełnij spiżarkę bogactwem smaków
Wielu z nas chcąc zaoszczędzić czasu, idąc do sklepu na zakupy na przykład raz w tygodniu, kupuje wiele produktów „na zapas”. Najczęściej, wypełniamy koszyki produktami suchymi, konserwowymi i wekowanymi, zapominając o produktach świeżych: owocach czy warzywach.
Dlaczego warto postawić na produkty ekologiczne?
Jest wiele powodów, dla których choć w części warto przestawić swoje standardowe żywienie na konsumpcję żywności ekologicznej. Dlaczego? Produkty ekologiczne cechuje niski stopień przetworzenia, są bliższe naturze, dzięki czemu zachowują pierwotną wartość odżywczą, są bogate w witaminy i minerały.
Zdrowe śniadanie
Pierwszy posiłek, o którejkolwiek godzinie go spożywamy, stanowi uzupełnienie rezerw po nocnej przerwie i ma być naszą siłą napędową na najbliższe kilka godzin. Ci, którzy w danym dniu mają zaplanowany wysiłek fizyczny (w pracy czy w szkole) nie powinni pominąć śniadania.
Czy kuchnia domowa jest zawsze zdrowa?
Domowa kuchnia dla wielu z nas to synonim zdrowego żywienia. Na to, co przyrządzamy w domu mamy całkowity wpływ, warto więc stale poszerzać wiedzę, by wybierać zdrowe produkty oraz, gdy trafią już do naszej kuchni, w odpowiedni sposób je przechowywać i przetwarzać.
Czytaj sygnały, które wysyła Twój organizm
W okresie przesilenia wiosennego jak również jesiennego większość z nas odczuwa wpływ zmieniającej się pogody. Opadamy z sił, wpadamy w melancholijny nastrój, jesteśmy apatyczni, szybko też się przeziębiamy.
Czytajmy etykiety… produktów kosmetycznych
Wiele z nas przykłada dużą wagę do zdrowego życia kupując wysokiej jakości żywność, przyrządzając samodzielnie posiłki, uprawiając regularnie sport i rezygnując z używek. Dbamy także o higienę, lecz czy wiemy, jaki wpływ na nasze zdrowie mają kosmetyki, które codziennie aplikujemy?
Zdrowe gotowanie
Świadome wybieranie produktów spożywczych to dobry kierunek do zdrowego życia. Kolejnym, równie ważnym czynnikiem jest odpowiednie przetwarzanie warzyw, owoców, mięsa oraz ryb, by w jak największym stopniu czerpać z nich wartościowe składniki odżywcze.