Wielu z nas chcąc zaoszczędzić czasu, idąc do sklepu na zakupy na przykład raz w tygodniu, kupuje wiele produktów „na zapas”. Najczęściej, wypełniamy koszyki produktami suchymi, konserwowymi i wekowanymi, zapominając o produktach świeżych: owocach czy warzywach. By zapewnić sobie prawidłowo zbilansowaną dietę, podpowiadamy, co warto włożyć do koszyka tak, by nie zapomnieć o dawce witamin i minerałów.
W dziale z warzywami wybieraj warzywa okopowe (ziemniaki, marchew, rzepę, buraki), w ciemnym, chłodnym miejscu dłużej zachowają świeżość. Spośród owoców bardzo dobrze przechowują się jabłka.
Wykorzystaj czas przebywania w domu na eksperymentowanie w kuchni i wprowadzenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych. Kilka ciekawych pomysłów można zaczerpnąć z diety wegańskiej i wegetariańskiej. W sklepie sięgnij po warzywa strączkowe – fasolę, ciecierzycę czy soczewicę. Produkty te są bogate w białko i stanowią idealną alternatywę dla mięsa. Można je spożywać m.in. w postaci własnoręcznie przygotowanych past do kanapek, pożywnych zup czy wegetariańskich kotlecików.
Świeże mleko można zastąpić własnoręcznie zrobionym mlekiem roślinnym z płatków owsianych, orzechów lub migdałów. Jest smaczne, pełne minerałów, doskonale nadaje się do picia oraz jako dodatek do shake’ów lub wypieków. Jeśli robisz ciasto, sprawdzoną alternatywą dla jajek jest mielone siemię lniane. Wszystkie wspomniane składniki można przechowywać w domowej spiżarce przez wiele miesięcy.
W poszukiwaniu wiosennych i letnich smaków wybieraj produkty mrożone – są równie zdrowe i nadają się do przechowywania przez dłuższy czas. Mrożone warzywa są doskonałą bazą do zup, dań jednogarnkowych i sałatek. Z kolei owoce z zamrażarki sprawią wiele radości dzieciom (i nie tylko!). Kto nie lubi truskawkowych shake’ów, malinowych sorbetów czy smoothie o egzotycznym smaku mango?