Jest wiele powodów, dla których choć w części warto przestawić swoje standardowe żywienie na konsumpcję żywności ekologicznej. Dlaczego? Produkty ekologiczne cechuje niski stopień przetworzenia, są bliższe naturze, dzięki czemu zachowują pierwotną wartość odżywczą, są bogate w witaminy i minerały. W jabłkach, cebuli, ziemniakach, kapuście, pomidorach i papryce pochodzących z ekologicznych upraw zawartość witamin C i B jest o wiele wyższa niż w przypadku owoców i warzyw z konwencjonalnych upraw. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się też wyższą zawartość składników mineralnych: żelaza w marchwi, magnezu w czarnej porzeczce, fosforu w selerze, potasu w szpinaku i wapnia w wiśniach. Ponadto, produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego zawierają o około 30 procent więcej antyoksydantów niż w przypadku żywności konwencjonalnej.
Pożywienie ma zapewnić nam nie tylko niezbędne do funkcjonowania organizmu składniki, ale także jak najlepsze walory smakowe (smak, zapach). To właśnie produkty ekologiczne smakują lepiej dzięki większej zawartości cukrów, witaminy C, beta-karotenu, a zmniejszonej ilości wody, co znacząco wpływa na ich atrakcyjniejszą teksturę i aromat.
Produkty nazywane ekologicznymi pozbawione są toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin, żywność ta zawiera o wiele mniej azotanów i azotynów niż w przypadku np. konwencjonalnie uprawianych ziemniaków. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, ekologiczne mięso ma mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Jaja od kur z dostępem do wolnego wybiegu mają nawet dwukrotnie więcej witaminy E, prawie trzykrotnie więcej beta-karotenu i nawet o 30 proc. więcej kwasów omega-3 niż te od kur z chowu klatkowego.
Badania naukowe z ostatnich lat udowadniają, iż regularna konsumpcja żywności pochodzącej z rolnictwa ekologicznego może korzystnie wpływać na zdrowie. Możemy dzięki temu zmniejszać ryzyko występowania chorób alergicznych u dzieci, otyłości i nadwagi u dorosłych, jak również ograniczyć rozwój niektórych nowotworów. Konsumenci preferujący żywność ekologiczną mają ogólnie zdrowsze wzorce żywieniowe, takie jak większe spożycie owoców, warzyw, całych ziaren i roślin strączkowych oraz mniejsze spożycie mięsa. Dieta taka wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.
Celem rolnictwa ekologicznego nie jest wzrost wydajności i obniżania kosztów wytwarzania żywności. Priorytetem jest podwyższenie jakości produktów i zniesienie ryzyka zanieczyszczenia ich szkodliwymi substancjami. Jedząc żywność ekologiczną zapewniamy naszemu organizmowi wyższej jakości „paliwo”. Katarzyna Siwak – Dyrektor Działów Spożywczych w Schiever Polska potwierdza, że klienci bi1 z pełną świadomością sięgają po produkty zdrowe, wolne od chemii i sztucznych dodatków, z poszanowaniem natury i zwierząt. Wskazuje również na badania zebrane przez Ośrodek Ewaluacji, w raporcie „Kogo nęci zdrowe jedzenie?”, że w Polsce ok. 34% konsumentów zwraca uwagę na certyfikat rolnictwa ekologicznego, a 22% – na skład artykułów spożywczych. Aż 67% badanych przyznaje, że zdrowe jedzenie musi kosztować więcej, bo jest przygotowywane ze starannością i większym nakładem środków.
Pamiętaj zatem, natura wie co dla nas dobre, a „by zdrowo żyć” postaw na zrównoważoną dietę i wyższej jakości produkty.