Odpowiedzialna konsumpcja
Odpowiedzialna konsumpcja to nieodłączny element zrównoważonego rozwoju. To takie podejmowanie decyzji zakupowych, które uwzględniają konsekwencje, jakie niesie ze sobą produkcja, użytkowanie i utylizacja danego towaru. To dbanie o to, by zaspakajane przez nas potrzeby były racjonalne, dopasowane do ich skali.
Nasze sklepy z certyfikatem rolnictwa ekologicznego
Na koniec 2020 roku nasze sklepy uzyskały pozytywną ocenę systemu produkcji ekologicznej i tym samym uzyskały certyfikaty rolnictwa ekologicznego, wydane przez odpowiednią jednostkę certyfikującą systemy jakości żywności, w zakresie przetwórstwa, sprzedaży, obrotu i wprowadzenia na rynek produktów ekologicznych. Naszą ambicją jest propagowanie zdrowej żywności wolnej od pestycydów, metali ciężkich antybiotyków oraz upraw, które wzrastały w czystym niezanieczyszczonym środowisku. Propagując żywność BIO wpływamy na świadomość […]
Stop marnotrawieniu żywności
W Polsce, co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Ta liczba brzmi abstrakcyjnie ale to fakt. Nie wszyscy mamy świadomość, że do wyprodukowania tych zmarnowanych 9 milionów ton jedzenia potrzeba 1,72 miliardów m3 wody.
Przechowywanie żywności
Polski Instytut Ekonomiczny szacuje, że statystyczny Polak wyrzuca 247 kg żywności rocznie. Na śmietniku ląduje pieczywo, owoce, wędliny i nabiał, a jedną z pięciu najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności wymienia się niewłaściwe jej przechowywanie.
Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności – Caritas
W 2019 roku zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, podpisana została umowa z Caritas Polska. Celem tej współpracy jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności.
Dobrostan zwierząt – Polski karp
Dbając o dobrostan zwierząt i humanitarne traktowanie zwierząt w 2017 roku we wszystkich naszych sklepach zrezygnowaliśmy ze sprzedaży żywych karpi. Jesteśmy za humanitarnym traktowaniem zwierząt, a ubój naszych karpi odbywa się w warunkach zapobiegających cierpieniu.
Dobrostan zwierząt – jaja od kur z wolnego wybiegu
Do 2025 roku, wypełniając zobowiązania naszej grupy dotyczące polityki zrównoważonego rozwoju oraz oczekiwania Polaków, którzy poszukują coraz częściej artykułów spożywczych o wysokich walorach smakowych
Dbamy o zwierzęta
Z racji, co roku obchodzonego w październiku „Światowego Tygodnia Zwierząt”, miesiąc ten również dla nas ma ogromne znaczenie. W naszych sklepach odbywają się wtedy zbiórki karmy i akcesoriów dla podopiecznych różnych fundacji i schronisk
Własna produkcja
Oprócz produktów od sprawdzonych dostawców, oferujemy wyroby własnej produkcji takie jak wędliny, kiełbasy czy ryby z własnej wędzarni. Na miejscu wypiekamy, świeże pieczywo: chleb, bułki czy bagietki, a na specjalne zamówienia klientów przygotowywane są pyszne torty i ciasta.
Zdrowa żywność
Klienci naszych sklepów coraz częściej, z pełną świadomością sięgają po artykuły z działu zdrowej żywności, nie zawierające chemii i sztucznych dodatków. Rynek żywności ekologicznej w Polsce według raportu PMR z 2019 roku stanowi 0,4% polskiego rynku spożywczego, rośnie dynamicznie, ale jest kilkukrotnie mniejszy niż w krajach Europy Zachodniej.