Dbając o dobrostan zwierząt i humanitarne traktowanie zwierząt w 2017 roku we wszystkich naszych sklepach zrezygnowaliśmy ze sprzedaży żywych karpi. Jesteśmy za humanitarnym traktowaniem zwierząt, a ubój naszych karpi odbywa się w warunkach zapobiegających cierpieniu. W okresie bożonarodzeniowym, w ofercie naszych sklepów dostępny jest polski karp, którego produkcja odbywa się w naturalnym środowisku. Każda taka ryba w hodowli musi mieć zapewnione blisko 10 metrów sześciennych wody. W Polsce karp hodowany jest w sposób ekstensywny, oznacza to, że ma do dyspozycji duże przestrzenie – odpowiedni komfort do zdobywania pokarmu – planktonu, który pojawia się w wodzie. Karp dokarmiany jest przez hodowców jedynie jęczmieniem i pszenicą. Według danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Roczna produkcja wynosi około 20-21 tys. ton rocznie.