W Polsce, co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Ta liczba brzmi abstrakcyjnie ale to fakt. Nie wszyscy mamy świadomość, że do wyprodukowania tych zmarnowanych 9 milionów ton jedzenia potrzeba 1,72 miliardów m3 wody. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał prawie dwie wanny pełne wody. Polacy są specjalistami w dziedzinie marnowania jedzenia. To smutne ale pod względem wyrzucania żywności do śmieci zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Co piąty Polak wyrzuca jedzenie do śmieci raz w tygodniu! 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Najczęściej lądują w koszu: pieczywo, warzywa, owoce, dania gotowe i nabiał. Powodem tego są: zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, a także przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Poniżej prezentujemy 4 proste kroki jak racjonalnie robić zakupy i nie marnować żywności.