Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille (Ratatui), czyli wszystko co zostało. Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przyrządzeniu. Składniki dobieramy zgodnie z zawartością lodówki.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by puściły sok.
  2. Plastry spłukujemy, osuszamy, bakłażany kroimy w grubą kostkę. Czosnek i cebule obieramy – cebule kroimy w półtalarki, a czosnek w plasterki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy strąki w paski. Cukinie myjemy, kroimy w grube półtalarki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, przekładamy do dużego rondla i przykrywamy.
  4. Na tę samą patelnię dolewamy nieco oliwy, wrzucamy bakłażana i smażymy, aż będzie miękki i lekko się przyrumieni.
  5. Przekładamy go do rondla z cebulą i czosnkiem.
  6. Na patelnię wsypujemy paprykę, gdy nieco zmięknie, ale pozostanie chrupiąca, przekładamy do rondla i podsmażamy teraz cukinię. Gdy się zezłoci, dodajemy pomidory, natkę, zioła prowansalskie i dusimy 3-4 minuty, przekładamy do rondla.
  7. Warzywa mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy 2-3 gałązki tymianku.
  8. Rondel stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Gałązki wyjmujemy.
  9. Danie serwujemy w rondlu, posypując je wcześniej resztką listków tymianku. Podajemy z bagietką lub wiejskim chlebem.

Michał, Ambasador Kuchni z Pasją

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone