Oszczędna pomidorowa z czerstwym chlebem jest pyszna. Jestem wybredny ale jak usłyszę Pomidorowa dziś na obiad cieszę się jak dziecko ☺
Składniki:
- 800 g pomidorów z puszki
- łyżeczka cukru
- garść świeżych ziół i zieleniny (natka, koperek, bazylia, liście selera naciowego, lubczyk)
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 50 g żółtego sera typu ementaler
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy i dusimy 10 minut wraz z zalewą i cukrem w garnku pod przykryciem na małym ogniu.
- Następnie przecieramy przez nylonowe sito lub miksujemy.
- Ulubione zioła i zieleninę oraz obrany czosnek drobno siekamy, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy w dużym rondlu.
- Dodajemy pomidory i gotujemy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Wkładamy kromki chleba, zalewamy bulionem, gotujemy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W razie potrzeby solimy i podajemy posypaną startym serem.
Michał, ambasador Kuchni z Pasją