Jeśli opróżnianie lodówki z przeterminowanych lub nadpsutych resztek wywołuje u Ciebie zasłużone wyrzuty sumienia, zadbaj o to, by regularnie dokonywać przeglądu zapasów zgromadzonych w lodówce. Podczas tych porządków warto znaleźć pomysł na spożytkowanie niewielkich ilości pożywienia z wkrótce dobiegającym końca terminem ważności. Jeśli dysponujesz kawałkami sera i wędlin, cząstką papryki lub resztką groszku, możesz przygotować z nich pyszną frittatę.
Składniki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
- kawałki sera, wędlin i warzyw
Przygotowanie:
- Roztrzep jajka i dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Na odrobinie oleju lub oliwy podsmaż drobno pokrojone plasterki wędlin i warzyw.
- Możesz dodać nieco groszku lub kukurydzy konserwowej.
- Podsmażone składniki zalej roztrzepanymi jajami.
- Na wierzchu posyp odrobiną startego sera.
- Patelnię nakryj pokrywką i trzymaj na ogniu do momentu, aż omlet zetnie się z wierzchu.
- Jeśli chcesz, ostrożnie obróć omlet na drugą stronę, którą także lekko podsmażysz.
- Po kilku minutach frittata jest gotowa do podania.
Michał, Ambasador Kuchni z Pasją