Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić banany, tylko dlatego, że zbyt długo leżały w misce i stały się brązowe? Mi bardzo często, dopóki nie trafiłam na ten przepis.
Dojrzałe banany są świetnym składnikiem do przygotowania wielu ciekawych propozycji, zaczynając od najprostszych koktajli, do których dodajesz ulubione owoce, przez pyszne babeczki, aż po cudownie czekoladowe ciasto bananowe.
* Pamiętaj, że dojrzałe banany możesz zamrozić i wykorzystać później, np. do przygotowania koktajli.
Czas realizacji : ok. 1h20min
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Danie dla: 10 porcji
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- ½ szkl. cukru trzcinowego
- ½ szkl. oleju rzepakowego
- ½ szkl. jogurtu naturalnego
- ½ szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ciepłej wody
- 100g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 160st., z funkcją grzania góra – dół. Przygotuj foremkę do pieczenia o średnicy 25cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. W jednej misce połącz przy użyciu blendera jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny i dwa banany.
3. W drugiej misce przesiej mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Połącz zawartość obu misek, dobrze wymieszaj, dodaj ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu, dla dekoracji ułóż przekrojone wzdłuż banany.
* Do ciasta możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. orzechy, rodzynki lub przyprawy, np. cynamon.
Pamiętaj, że im bardziej dojrzałe banany, tym ciasto będzie słodsze.
Paulina, Poznań