Doskonałym sposobem dla przechowywania nadwyżek bez znaczącej zmiany w ich wyglądzie i wartościach odżywczych jest mrożenie. Umyte owoce i warzywa należy pokroić, poporcjować, spakować w pojemniki lub specjalne woreczki i gotowe. Niekwestionowanym hitem wśród naszych domowych mrożonek są banany, które możemy mrozić nawet w całości. To doskonała baza dla aromatycznego chlebka bananowego.
Przepis:
- 3 mrożone banany
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
Wykonanie:
- Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładkie puree.
- Masło utrzyj z cukrem i jajkami.
- Dodaj do tego mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Według uznania, możesz dodać owoce, czekoladę czy orzechy.
- Zmiksuj całość i przelej do foremki wyłożonej papierem.
- Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po ostygnięciu możesz udekorować ciasto polewą, bakaliami lub posypać je cukrem pudrem.
Michał, Ambasador Kuchni z Pasją