Z kaszą jaglaną często bywa podobnie jak z osławionym już makaronem lub ryżem – dziwnym trafem często gotuje się jej tyle, że starczyłoby dla porządnie wygłodniałego pułku wojska, a nie dla przeciętnej trzyosobowej rodziny. Co zrobić z nadwyżką ugotowanej kaszy, by nie zasiliła ona kosza na odpadki? Dobrą opcją może być wegetariańskie smarowidło do chleba, pasztet z dodatkiem warzyw lub zdrowe słodycze w postaci smacznych kuleczek lub… niewiarygodnie pyszne brownie, które zniknie z talerzyków o wiele szybciej niż tradycyjne dania z kaszy.
Składniki
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki kakao
- pół szklanki miodu
- ćwierć szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ugotowaną kaszę zblenduj razem z kakao, miodem, mlekiem, jajkami oraz olejem.
- Starannie wymieszaj całość z łyżeczką proszku do pieczenia.
- Powstałą masę wylej na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
- Wierzch możesz posypać resztką migdałowych płatków.
- Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po wystudzeniu pokrój brownie w klasyczne kwadraty i zajadaj ze smakiem!
Michał, Ambasador Kuchni z Pasją