Polskie Mięso i Wędliny Łukosz sp. z o.o.
Polskie Mięso i Wędliny Łukosz sp. z o.o. to rodzinna firma w 100% z polskim kapitałem, zatrudniająca około tysiąc osób. Głównym filarem sprzedaży są elementy mięsne i wyroby gotowe na bazie mięsa z indyka. W ofercie znajdują się również produkty typu convenience food oraz mięsa kulinarne. Produkcja wędlin odbywa się w trzech zakładach. Własna ubojnia indyka, certyfikaty zarządzania zgodnie z normami: IFS i BRC pozwalają na bezpieczną produkcję oraz zapewnienie ciągłości dostaw.
Wyroby z indyka dostępne są pod dwoma brandami: „Strefa Indyka” oraz „Apetyt na … indyka”.
„Strefa Indyka” to najwyższej jakości wyroby z indyka, wytwarzane w 100% na mięsie indyczym.
Oferta zawiera zarówno wysokiej jakości kiełbasy cienkie, klasyczne wędzonki oraz parówki z fileta indyczego. Mięso z indyka zaliczane jest do mięs o najwyższych walorach odżywczych. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości często jest zalecane przez dietetyków do spożywania przez małe dzieci, kobiety ciężarne, rekonwalescentów, osoby odchudzające się oraz wszystkim prowadzącym zdrowy styl życia. Rekomendowane jest również przy dietach antyalergicznych oraz osobom aktywnym fizycznie. Ze względu na zawartość L-tryptofanu wpływa na dobre samopoczucie i łagodzi złe nastroje. To dobre źródło ważnych składników mineralnych jak fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk oraz znacznych ilości witamin z grupy B: niacyny, ryboflawiny i tiaminy, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego. „Apetyt na … indyka” to linia produktów adresowanych do konsumentów wybierających dobre jakościowo i przystępne cenowo produkty. Tworzą ją znane i lubiane w naszej ofercie produkty. Wszystkie produkty wytwarzane są na bazie mięsa z indyka, które jest niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka.