Ratatouille (Ratatui), czyli wszystko co zostało. Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przyrządzeniu. Składniki dobieramy zgodnie z zawartością lodówki.
Składniki:
- 3 bakłażany
- sól
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 różnokolorowe papryki
- 4 średniej wielkości cukinie
- 4 dojrzałe pomidory
- oliwa do smażenia
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka natki pietruszki
- łyżka ziół prowansalskich
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by puściły sok.
- Plastry spłukujemy, osuszamy, bakłażany kroimy w grubą kostkę. Czosnek i cebule obieramy – cebule kroimy w półtalarki, a czosnek w plasterki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy strąki w paski. Cukinie myjemy, kroimy w grube półtalarki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, przekładamy do dużego rondla i przykrywamy.
- Na tę samą patelnię dolewamy nieco oliwy, wrzucamy bakłażana i smażymy, aż będzie miękki i lekko się przyrumieni.
- Przekładamy go do rondla z cebulą i czosnkiem.
- Na patelnię wsypujemy paprykę, gdy nieco zmięknie, ale pozostanie chrupiąca, przekładamy do rondla i podsmażamy teraz cukinię. Gdy się zezłoci, dodajemy pomidory, natkę, zioła prowansalskie i dusimy 3-4 minuty, przekładamy do rondla.
- Warzywa mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy 2-3 gałązki tymianku.
- Rondel stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Gałązki wyjmujemy.
- Danie serwujemy w rondlu, posypując je wcześniej resztką listków tymianku. Podajemy z bagietką lub wiejskim chlebem.
Michał, Ambasador Kuchni z Pasją