Gnocchi czytaj niokki, a nie gnioczczi – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut. Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie masz – przygotuj masę ziemniaczaną od zera.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują)
- ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
- Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.
- Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki).
- Rozbij jajko do miseczki, rozmieszaj widelcem i wylej na ziemniaki.
- Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp je delikatnie mąką.
- Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem. Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry.
- Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuka. Jeśli będzie kleić się do stołu, podsyp delikatnie mąką.
- Pokrój wałek na niewielkie kluseczki. Jeśli masz ochotę i czas przygotuj duży widelec.
- Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie.
- Zagotuj w szerokim garnku 2-3 litry wody, dobrze posól.
- Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj gnocchi do wody. Nie za dużo, żeby się nie posklejały.
- Przemieszaj kluseczki delikatnie łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuj do momentu, aż gnocchi wypłynął na powierzchnię.
- Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
- Gnocchi zrobione z małej ilości mąki potrzebują naprawdę niedużo czasu na gotowanie. Uważaj, żeby ich nie rozgotować. Gnocchi możesz podać podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym.
Michał, Ambasador Kuchni z Pasją